Upozorniť, že nejedávam ryby na Slovensku. Pravdu povediac ma reštaurácia Pán Ryba zaujala svojími recenziami. Môj syn je milovníkom chobotníc na akýkoľvek spôsob a dávnejšie degustovaná grilovaná chobotnica v reštaurácii Hotela Alcron v Prahe s jej vtedajším Michelin Guide ocenením jeho šéfkuchára Romana Paulusa zatiaľ nepredčila žiadna. Reku ideme skúsiť, čo nám ponúknu u Pána Rybu. Na jedálnom lístku, ktorý svojim rozsahom bohato postačoval pre rôznych stravníkov sme našli jedno či dve jedlá obsahujúce chobotnicu. No v tejto reštaurácii si môžete vybrať aj konkrétny druh morských plodov, či rýb, ktorý je ponúkaný na váhu a pripravia vám ho podľa vášho želania. A tu som si spomenul na hotel Alcron, kde nám pripravili grilovanú chobotnicu so zeleninou a pečenými zemiakmi na objednávku mimo alá carte. Tak sme to skúsili a vyskladali si u Pána Rybu podobnú zostavu. Musím ešte pochváliť mimoriadne pozornú a úslužnú obsluhu, príjemné a do detailov tématické, útulné prostredie s kuchynským zázemím za sklom, kde priamo vidíte šéfkuchára ako vám pripravuje pokrm. Dali sme si klasika polievku Halászlé, ktorá nebola na Maďarský spôsob, ale vlastný ich vlastný recept. Nikdy som takú chutnú polievku nejedol, veľké kusy rybacieho mäsa bez kostí, odporúčam! Tak som si dal Paellu s morskými plodmi. Priniesli mi ju krásne zdobenú hrachovými vetvičkami, šéfkuchár vie, že aj oči jedia. Paella bola vynikajúca, dokonale dochutená. Ryža síce bola na môj vkus až príliš al dente ale to je vec názoru, to že ju mám rád viac mäkšiu, neznamená, že to bola chyba. Celkovo Paellu odporúčam a dávam 5 hviezd. Teraz k synovej grilovanej chobotnici. Na 100% šéfkuchár Pána Rybu nerozoznáte od Romana Paulusa! Toto jedlo bola óda na radosť, nebíčko v papuľke The Michelin Guide approved food! Skutočne konzistencia a tuhosť ramien bola geniálna, s jemnými pripálenými koncami, chute vyvážené a zladené, o grilovanej zelenine a zemiakoch ako obloha ani nehovorím. Proste tíško vám v Košiciach závidím takýto kus dobrej gastronómie. Čítal som tu niektoré recenzie, že vysoká cena. My na Slovensku vážne nevieme doceniť cenu vstupných chladených stredomorských surovín. Na záver sme platili asi 70,-€ čo si myslím v porovnaní v podobnom duchu sortimentu podnikov je bežná cena. Skúste pozrieť do reštaurácií na Naschmarkte, alebo zájdite do Mariboru, alebo iného vnútrozemského mesta ponúkajúceho stredomorskú kuchyňu a nebude sa vám zdať cena týchto špecialít privysoká ;) Ďakujem za zážitok Pán Ryba