Považovaný za najlepšiu reštauráciu na svete? Mať tri michelinské hviezdy? A byť umiestnený na konci kosy zeme obklopenej vodou? Toto je Noma. Kde je neuveriteľne ťažké získať rezervácie; celú sezónu vypredajú za 3 minúty. Doslova 3 minúty.
Boli sme na čakacej listine na každý deň, keď sme boli v Kodani, a jeden sme dostali!
Prídete a usadíte sa v miestnosti v štýle skleníka. Podáva sa vám krásna šálka čaju. Potom prejdeme potme von do hlavnej reštauračnej miestnosti, kde vás privíta celá kuchyňa a obsluhujúci personál. Izba je krásna, z teplého dreva a je zariadená podľa aktuálnej sezóny - Hra a les. Je to zemité. Dokonca aj v kúpeľni sú na podlahe vždy zelené konáre, ktoré pri prechádzke uvoľňujú príjemnú vôňu. Služba je bezchybná - všetko dokonale načasované. Každé jedlo je podrobne opísané ľuďmi, o ktorých môžete povedať, že im skutočne záleží na tom, čo robia.
Jedlo posúva hranice využitia konzervačných a rôznych lesných požívatín na stolovanie. Jedlo bolo zaujímavé a komplikované. Bolo to však chutné? Mali by ste očakávať lahodnosť - alebo len natiahnutie myslenia na jedlo? Niektoré jedlá boli určite chutné - brucho diviaka a sobí jazyk. Grilovaný daniel bol perfektný. Niektoré jedlá určite neboli. Plnená šípková bobuľa. Miska nastrúhaných vlašských orechov, ktoré boli len -no - vlašské orechy. A dezertom bola kandizovaná šiška, gaštanová omáčka, do ktorej ste namáčali sumach, a karamel s príchuťou drievka a borovice.
Po večeri vás čaká prehliadka kuchyne a zariadení, kde pracujú na ďalších položkách menu. Je to úžasná a komplexná organizácia. Ich láskavosť a pozornosť je úžasná. Naša skúsenosť v Nome bola komplikovaná - šiškové dezerty naozaj nie sú dobré, ale náš večer tam bol tiež čarovný a splnenie môjho sna navečerať sa tu.