Na svete 2021. Každý gurmán by mal aspoň raz v živote zažiť Nomu. Je to pozoruhodné.
Išli sme počas sezóny Game and Forest, takže všetko je podľa toho tematické.
Sezóna zveriny a lesa pozostávala zo 16 porcií s niekoľkými odlišnosťami od „normálneho“ degustačného menu.
1. Žiadne občerstvenie. Vo všeobecnosti dlhé degustačné menu začína niekoľkými menšími porciami a pohárom šampanského. Nie tu. Vyberiete si „víno alebo džús“ a potom už s prvým chodom vyrážate na preteky.
2. Žiadne podávanie chleba. Zdalo sa to byť trochu prievan, pretože chlieb v týchto druhoch reštaurácií je vždy perfektný. Často ho však zjem priveľa a pri 16 porciách ste to naozaj nepotrebovali.
Každé jedlo malo krásnu prezentáciu a tempo jedla bolo vynikajúce. Jedlo je trochu experimentálnejšie, ako som zvyknutý, takže bolo niekoľko porcií, ktoré boli skôr zaujímavé ako vynikajúce. Napríklad puding zo sobieho mozgu bola zvláštna vec na jedenie, ale nie niečo, čo by mi chutilo. Iné boli zaujímavé a špičkové ako knedľa s medvedím karamelom. Niektoré z nich boli jednoducho úžasné ako divá kačica.
Obsluha je priateľská, ako vždy na týchto miestach, no vyskytlo sa pár chýb. Raz sme dostali nesprávne jedlo a dvakrát posledný dezert. V iných recenziách som čítal, že to nie je nič neobvyklé. Samozrejme nič veľké, ale musel som to spomenúť.
Moja žena je alergická na niekoľko vecí a jej riad bol úplne vymenený. Vo všeobecnosti jednoducho nahradia ingredienciu, ale naša čašníčka vysvetlila, že by jej radšej naservírovali niečo iné, ako sa motať so samotným jedlom. Dostala niekoľko jedál, ktoré boli zjavne z predchádzajúcej zeleninovej sezóny. Žiadne sťažnosti, pretože tieto jedlá boli tiež skvelé.
Celkovo vzaté, Noma je hviezdna reštaurácia a určite sa vrátim na zeleninovú sezónu.
Nomu by som však neodporúčal prvýkrát jesť degustačné menu v reštaurácii s hviezdičkou Michelin. Mali by ste sem ísť zažiť niečo jedinečné.