Kaviareň s krásnym posedením vonku. Tá zeleň okolo, no krásne.
Pri mojej poslednej návšteve som sa osviežil skvelou limonádou z pomarančov a moja (dosť náročná a kritická) kamarátka si pochvaľovala kávu so zmrzlinou.
V neposlednom rade musím oceniť aj milý a ústretový personál...
Portrét cisára pána visí (František Jozef I.). Taký pohľad sa mi naskytol v najstaršej reštaurácii v Nitre s datovaním z roku 1911.
Na začiatku minulého storočia, obchodník Rudolf Csernyák tu mal vinársky hajloch, neskôr letný dom. Keďže veľa cestoval, zaujala ho krásna vináreň v Nemecku pri Rýne. Priniesol domov fotografie s klenbami, tu niekde vznikla myšlienka na dnešnú BUGANKU (pomenovaná po pramení, ktorý pod podnikom vyviera). Slávny staviteľ Eduard Dombay následne naprojektoval dom dnešnej Buganky.
Syn, pán Štefan Čerňák, staval svojpomocne a dal si na tom skutočne záležať, čoho výsledkom je jedinečná a krásna klenbová stavba s dátumom znovuotvorenia v roku 1947.
Tento podnik som síce navštívil dokopy trikrát, no vždy moju návštevu sprevádzala skvelá atmosféra s odérom romantiky. O skvelom jedle snáď ani nemusím písať. Buganka má v mojich gastronomických zážitkoch aj prvenstvo v podobe tatárskeho bifteku v sprievode úžasných hrianok, ktoré mi pripravil milý a ústretový personál.
(zdrojom historických INFO je stránka buganka.sk)
Ktorá ohúri exteriérom i interiérom. Vypchaté zvieratá z celého sveta boli naozaj zaujímavým mobiliárom, obzvlášť obrovský medveď. Určite je to taká mini "atrakcia", hoci na to nemusí mať každý žalúdok.
Jedlo bolo taktiež skvelé, naozaj chutné. Lepší kurací steak som snáď ešte nejedol. Len tie ceny sú dosť vysoké, snáď vyššie ako v Tatrách. Preto odoberám jednu hviezdu.
Krásny a útulný podnik v takom retro štýle. Evokovalo mi to tam trochu dobu art deco.
Aj tie intarzované stoličky thonet, milá obsluha, jemný a nie rušivý hudobný podmas, možnosť siahnuť si po knihe... to všetko len pridávalo na čare a atmosfére tohto miesta.
Vychýrený čokoládový obláčikový koláč, ktorý som chcel, žiaľ už nemali. Tak som si dal pečené zemiakové lupienky s rozmarínom...
V ktorej vraj pracujú originál Číňania. Všeobecne je pochvaľovaná ako jedna z najlepších reštaurácií vo svojej kategórii. Preto som sa rozhodol ju navštíviť.
Jedlo bolo kvalitné a chutné, atmosféra taktiež zaujímavá. V dobe návštevy okolo druhej poobede tam bolo plno, no našťastie sa jedno miesto ešte našlo.